1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българска Асоциация Биопродукти подкрепя протестните действия на животновъдите

Българска Асоциация Биопродукти подкрепя протестните действия на животновъдите

За първи път от четири години не са платени субсидиите за планински и необлагодетелствани райони

Провежданата от Министерство на земеделието и храните и в частност от Разплащателна агенция политика представлява дискриминация към дребните и средните фермери от необлагодетелстваните райони на страната и биопроизводителите, твърдят в декларация до медиите от Българска Асоциация Биопродукти.

За първи път от четири години /от началото на прилагането на Общата селскостопанска политика в България/ до месец май не са платени субсидиите за планински и необлагодетелствани райони /НР1 и НР2/, които следва да компенсират неравнопоставеността между фермерите от тези части на страната и техните колеги. Досега тези субсидии винаги са се получавали едновременно с плащанията по СЕПП и националните доплащания. Остават неясни причините за забавянето на тези плащания, което поставя земеделските производители в изключително тежко положение.

От асоциацията алармират и за забавянето на агроекологичните субсидии /АЕП/. Още по-притеснителен е фактът, че много земеделски производители все още не са получили писмата за одобрение за 2010 г., а кампания по очертаване 2011 е вече към края си. Тези хора не могат да подадат заявленията си, тъй като не знаят с какви точно площи са одобрени.

Голяма част от производителите са в пълно неведение за причините, поради които не са получили плащания за 2009 г., тъй като не са получили уведомителни писма за извършени плащания. На повечето писма и жалби, не се получават никакви отговори.

Последните проверки в т.нар. „допустим слой" и границите на физическите блокове не са нанесени в системата ИСАК, по която земеделските стопани очертават площите си за 2011 г. Затова огромен брой фермери не могат да разберат точните причини, поради които не са получили средства за 2010 г. Сега чертаят върху неактуален слой, което е предпоставка за нови проблеми и бъдещи санкции.

От Българска Асоциация Биопродукти настояват за проверка относно дейността на специално създадения сектор от 20 служители, отговорни за мярка 214 „Агроекология" в ДФЗ-РА. До момента няма разгледан нито един проект, няма извършено нито едно плащане за 2010 г., а статусът на заявленията в страницата на ПРСР не е обновяван от 05.11.2010 г. От асоциацията апелират лицата, свързани със забавянето на писмата за одобрение за 2010 г. /срокът за получаване беше 09.09.2010 г.- чл.62 ал. 4 от Наредба №11/ да понесат своята отговорност.

Българска Асоциация Биопродукти настоява да бъдат изплатени субсидиите по НР 1 и НР 2 в срок до 15 май за всички бенефициенти, при които не се налагат допълнителни изчисления относно намалени площи /обещанията за това бяха за дата 30.04.2011 г./. За всички останали бенефициенти срокът да бъде 30.06.2011.

От асоциациата подчертават необходимостта от ясни срокове, в които ще бъдат разгледани всички жалби относно т.нар. „допустим слой" за 2010 г. и гаранция, че на бенефициентите ще бъде дадена възможност да защитят интересите си и да научат резултатите от това разглеждане. Асоциацията апелира за незабавно изплащане на проектите по мярка „Агроекология" на САПАРД за 2009 г. /заявленията за плащане са подадени през септември 2010 г., а тримесечният срок за плащане отдавна е изтекъл/.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.