1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българската мурра е най-високопродуктивната млечна популация в Европа

Българската мурра е най-високопродуктивната млечна популация в Европа

Породата е създадена благодарение на далновидността на нашите учени, заяви изпълнителният директор на ИАСРЖ Васил Николов

Българската мурра е изключително популярна порода. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството Васил Николов.

"Породата Българска мурра е създадена благодарение на далновидността на нашите учени, които са работили в тази насока. Преди повече от 40 години те са кръстосали нашия средиземноморски бивол с най-високата популация млечни биволи в света, това е породата мурра от Индия. На тази основа е създадена породата Българска мурра и в момента това е най-високопродуктивната популация”, каза Васил Николов.

"Проблемът за усъвършенстване на биволите чрез кръстосване на породи от Индия идва оттам, че вносът е изключително труден, от тази гледна точка – да не се пренасят болести", подчерта Николов.

„Преди 1 - 1,5 година към муррата имаше огромен интерес от страна на Австралия. Не знам докъде стигнаха нещата, тъй като пречките бяха чисто ветеринарни. Имаме дълбоко замразена семенна течност, а от Австралия искаха тези животни да са тестирани за определени болести, за които те могат да бъдат тестирани само приживе”, посочи Николов.

„В момента е проявен интерес от страна на Турция. Подписах разрешението от ген банката да се вземат 500 дози. С тях ще бъдат осеменявани около 20 000 биволици”, каза Васил Николов.

„Изнасяли сме биволи в Германия. Има Българска мурра във Великобритания. Преди доста години бяха изнесени много биволи за Латинска Америка, основно – Венецуела. Там популациите до голяма степен са повлияни от нашата Българска мурра”, посочи още изпълнителният директор на ИАСРЖ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.