1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български фермери на посещение в Турция по покана на МАЙ АГРО

Български фермери на посещение в Турция по покана на МАЙ АГРО

В селекционната си дейност семенарската компания акцентира на слънчогледови хибриди, устойчиви на мана, синя китка и хербицид

Целта на визитата в Турция е българските фермери да се запознаят отблизо със селекцията на МАЙ АГРО, посещавайки опитни полета, на които се изпитват хибридите, както и фабрика на компанията в Бурса. В първия ден представители на МАЙ АГРО запознаха гостите с полетата, на които компанията извършва изследователска дейност, като се тества устойчивостта на хибридите на хербициди и болести. Най-важният обект на фитопатологичните изследвания е устойчивостта на хибридите на синя китка. Генетичният контрол се извършва в лаборатория. По генетичната карта на слънчогледа се работи много интензивно, като се набляга на генетическата устойчивост на синя китка и мана и устойчивост на хербицида Пулсар. След това се работи по високото съдържание на масло и на олеинова киселина.

„За в бъдеще нашите хибриди ще бъдат три в едно – с устойчивост на мана, синя китка и на хербицид, като компанията акцентира на работата по новата технология Клиърфийлд Плюс, която ще навлиза все повече в слънчогледопроизводството“, коментира Венцислав Венков, търговски представител на МАЙ АГРО за България.

Групата посети опитно поле, състоящо се от около 8 хиляди отделни парцели, на които изцяло се наблюдават всички генерации хибриди. На година се тестват между 1000-2000 хибрида, след изпитването на следващата година от тях остават само 50, а на по-следващата само – 5 хибрида, които подлежат отново на щателно тестване навсякъде, където компанията има свои полета. Първоначалното изпитване се извършва в Турция при различни условия, както и извън страната - на 16 локации в Русия, Украйна, България, Румъния, Испания.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.