1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български и гръцки фермери ще въвеждат модерни технологии

Български и гръцки фермери ще въвеждат модерни технологии

Ще бъде изработена обща методология за развитие на прецизно селско стопанство от двете страни на границата

Български и гръцки фермери ще въвеждат модерни технологии.Това стана ясно по време на среща между Областна администрация Кърджали и експерти от децентрализираната администрация на гръцката област Македония и Тракия, предаде Стандарт нюз.

Ще бъде изработена обща методология за развитие на прецизно селско стопанство от двете страни на границата. В следващите години предстоят обучения на български и гръцки фермери и създаване на  демонстрационни полета със системи за капково напояване. С помощта на инсталирани сензорни устройства ще се наблюдава състоянието на почвите и на тази база ще се дават агротехнически съвети за тяхното поддържане, за да се прецени реалния разход на вода и торове и да се повишат добивите.

Предвидено е и закупуване на почвена лаборатория, както и въвеждане на телеметрична мрежа за пренос на данни между областите-партньори. На гръцка територия ще бъдат изпълнени прецизни операции по обработката на местни култури – аспержи, грозде, памук, нар и др. на около 20 000 дка площ.

„В област Кърджали ще бъдат възстановени опитните полета на станцията по земеделие, която е партньор на областна администрация с подкрепата на Селскостопанската академия”, коментира  областният управител Иванка Таушанова. Предвижда се да бъдат засадени площи с орехоплодни и експериментално – с етерично–маслени култури и сключени договори със земеделски  производители, които отглеждат зеленчуци, овошки и тютюн.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.