1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Български плодове и зеленчуци атакуват Русия и Обединените арабски емирства

Български плодове и зеленчуци атакуват Русия и Обединените арабски емирства

Сладко от рози – хит сред произведенията

Нашенска лютеница, имамбаялдъ, гриловани зеленчуци с различна марина, конфитюри, мармалади и типичното за страната ни сладско от рози ще бъдат промотирани на пазарите в Русия – Москва, Новосибирск и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Идеята е на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Последният проект на браншовата организация за реклама на български консерви в трети страни е наречен „Освободете европейския вкус“. В продължение на 3 години родното производство ще се показва на изложения, в телевизионни клипове, ще има посещения на бизнес делегации в български предприятия, тематични вечери ще събират търговски представители. Мероприятията и посланията са насочени към младите хора и активното население на тези страни. Целта е съвременният вкус да бъде припознаят като лесен начин на употреба, а не да се разчита на спомена от преди 20 години за българската чушка или домат.

„Пазарите на Русия и Обединените арабски емирства са доста различни и в същото време много благодатни за търговия. Първо, защото продуктите ни са с оттенък, добре сме реализирали в близкото минало продукцията си. Въпреки многото години на неприсъствие в тези страни се оказа, че хората добре си спомнят българския вкус“, не крие учудването си Антоанета Божинова, изп.-директор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

Форматът представя един общ бранд европейски продукти, а не отделни фирми, под логото на европейската организация и Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Това е втори проект за Съюза. Неговата стойност е над 7 млн лв. 50% от стойността на проекта е от ЕК, 30% държавни средства и 20% съфинансиране от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци.

Антоанета Божинова каза още, че се надява да се увеличават зеленчукопроизводителите у нас и суровината, която произвеждат да се преработва тук, в страната ни. Сега много от преработвателите, поради липса на качествена суровина, били принудени да направят собствени стопанства. За радост руското ембарго няма да засегне бранша.

Автор: Диана Александрова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.