1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските череши ще дебютират на пазара с цена от 5-6 лв. за кг на едро

Българските череши ще дебютират на пазара с цена от 5-6 лв. за кг на едро

Производителите очакват добра реколта

Българските череши ще дебютират на пазара с цена от 5-6 лв. за кг на едро, заявиха производители. Така първите череши по пазарите ще бъдат по 7-10 лв. за килограм. Това е близо десет пъти по-малко от цената, която искат в момента търговците на едро за гръцките череши, пише "Стандарт".

Скоро се очаква по 50 лв. за кг на едро да внесат и череши от Турция. При тази цена една черешка излиза по 1 лев. След като на пазара излязат българските плодове и сергиите се напълнят с родно производство, цените ще паднат, каза Цветан Цеков от Асоциацията на земеделските производители в България.

Производителите очакват добра реколта, защото цъфтежът и развитието на растенията вървят нормално. Точно сега обаче влизаме в сезона на градушките и всичко може да се случи, коментира Цеков. Според него борбата с ледените дъждове се води така, че се защитават основно масивите със зърнени култури. Овощните и зеленчуковите градини не попадат в обсега на борбата с градоносните облаци, с много малки изключения, обясни Цеков. Затова производителите се молят за добро време без резки затопляния и застудявания, докато приберат реколтата. Повечето от тях започват сериозно да се замислят за подмяна на сортовете череши, които отглеждат.

Според стопаните в момента не можем да се борим за високи цени, каквито се плащат за ранните гръцки и турски череши. Затова пък имаме шанс да започнем да вадим късна реколта, която ще е не по-малко ценна от черешите, които излизат на пазара още през април.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.