1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските дини на път да изчезнат от пазара

Българските дини на път да изчезнат от пазара

Причините са лошите климатични условия и ниските изкупни цени

Българската диня е на път да изчезне от пазарите у нас. Причината - ниските цени на вносните плодове и градушките, които тази година съсипаха голяма част от продукцията.

По пазарите в страната през последните години масово се предлагат гръцки дини, макар и голяма част от тях да са с табелка - дини от Любимец. Причината е прозаична - южните ни съседи могат да си позволят по-ниски цени. Това е така, защото субсидиите там са по-високи. В същото време тази година половината от реколтата в столицата на дините - Любимец е ударена от градушка и силни дъждове.

Освен ниските изкупни цени, земеделците тази година са ударени и от климата. Градушка е унищожила половината реколта, а останалата е слаба.

На практика това означава, че производителите в Гърция избиват разходите си от субсидиите и всички приходи идват като печалба. Българските вече са се примирили с това, въпреки че до миналата година протестираха. И макар да са наясно, че няма как да стане, искат държавата да вземе мерки.

Очаква се всеки момент българските дини да започнат да изместват вносните по пазарите на дребно. Но въпреки че на едро струват едва 15 стотинки, на дребно те ще се продават над 50. Търговия на борсата все пак има, но е за сметка на по-ниската цена, която обрича производителите на безпаричие. Затова и се очаква догодина площите с бостани да са още по-малко.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.