1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските търговци на зърно ще срещнат големи затруднения при износа през тази година

Българските търговци на зърно ще срещнат големи затруднения при износа през тази година

Снимка:

Очакванията в Черноморския регион са за рекордна реколта от пшеница

Българските търговци на зърно ще срещнат големи затруднения при износа през тази година. Това стана ясно на брифинг за полугодието на 2013 г. на Софийската стокова борса. Очакванията в Черноморския регион са за рекордна реколта от пшеница, пише "Сега".

"България ще трябва да се конкурира с Русия и Украйна, които превземат азиатския пазар. А там традиционно зърното се изнася от страните от Евросъюза. Освен това ще се появят нови играчи - Румъния и Турция. Те са традиционни вносители, но сега ще имат възможност за износ", обясни Васил Симов, главен изпълнителен директор на борсата. Това води и до намаление на цените, и до битка за пазари, коментираха от борсата.

В България цената на пшеницата е паднала с 28% от януари досега, обясни Антонина Белопитова, анализатор на борсата. В момента средната цена за тон пшеница е 350 лв., а на места дори 330 лв. През януари е била 480-490 лв. за тон. По данни на министерство на земеделието на САЩ добивите у нас ще достигнат 4.63 млн. тона.

За нуждите на страната са необходими традиционно около 1.8-2 млн. тона пшеница. Така че България ще разполага с около 2.5 млн. тона зърно за износ, сочат данните на борсата. Според земеделци обаче добивът може и да е по-слаб заради засушаванията в някои части на страната. Общото производство на зърно в света тази година ще достигне 696 млн. тона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.