1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българските тютюнопроизводители са готови да обявят нулева година, ако не се повиши изкупната цена

Българските тютюнопроизводители са готови да обявят нулева година, ако не се повиши изкупната цена

В момента търговските фирми предлагат цени, които са с 1,5 лв. по-ниски от себестойността на килограм тютюн

Ако не се повиши изкупната цена на тютюна, българските производители са готови да обявят нулева година в производството. Това предупредиха от Националната асоциация на тютюнопроизводителите, предаде БНР.

След закъснелия старт на изкупната кампания в момента търговските фирми предлагат цени, които са с 1,5 лв. по-ниски от себестойността на килограм тютюн, обявиха тютюнопроизводителите.

Това ще унищожи сектора, който и без това е в най-тежкото положение спрямо колегите си от ЕС. Производството на тютюн у нас е спаднало на половина в сравнение с 2009 година. Въпреки това ежегодно секторът допринася с 1,7 млрд. лв. към държавния бюджет. Тютюнопроизводителите до момента не са сезирали Комисията за защита на конкуренцията, но съмненията за картелни споразумения се подхранват от факта, че няколко фирми са започнали изкупуването на тютюн на едни и същи цени.

Другите притеснения на сектора идват от факта, че ориенталският тютюн в съседна Гърция се изкупува на цена 5 евро за килограм, докато същият тютюн в България се изкупува на цена 5,5 лв. на килограм, т.е. двойно по-евтино, а фирмата-изкупвач е една и съща. Ако се стигне до обявяване на нулева година в производството –това ще има огромен социален ефект, алармират производителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.