1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българско екологично сдружение инициира създаването на еврорегламент, свързан с вноса на ГМО фуражи

Българско екологично сдружение инициира създаването на еврорегламент, свързан с вноса на ГМО фуражи

Той ще задължи търговците да обозначават наличието на генномодифиирани съставки над законово допустимите количества

Българското екологично сдружение „Агролинк“ съвместно с природозащитни организации от други европейски държави инициират създаването на еврорегламент, който да задължи търговците на фуражи да етикетират и обозначават наличието на генномодифиирани съставки (ГМО) над законово допустимите количества.

Законодателната инициатива е предизвикана от зачестилите продажби на вносен фураж, съдържащ ГМО соя над допустимите количества 0,9%, поясниха от Обществения център за околна среда и обществено развитие във Варна.

„Указанията за наличие на ГМО са задължителни само при етикетирането на хранителни продукти. Липсва обаче европейски регламент, който да задължава подобно етикетиране при вноса на фуражите, затова ще настояваме за въвеждането на тази регламентация", обясни Светла Николова, председател на сдружението, цитирана от  Investor.bg.

Изследване на обществения център във Варна, направено през ноември 2011 г., показало наднормени количества ГМО в пет вида фуражи, продавани в страната.

Еколозите отдавна настояват при препакетирането на фуражите тези съставки да бъдат описвани. При липса на подобно законодателство търговците не могат да бъдат задължени, поясниха експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.