1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското месо се превръща в дефицитна стока за месопреработвателите

Българското месо се превръща в дефицитна стока за месопреработвателите

Заради всеобщия недостиг на телешко и говеждо месо в световен и европейски мащаб цената му непрекъснато нараства

Българското месо се превръща в дефицитна стока за месопреработвателите. По данни на Министерството на земеделието и храните общото потребление на свинско е 160 000 тона годишно. Близо 70 на сто от тях идват от чужбина замразено или охладено. Според експертите на аграрното ведомство през последната година има тенденция на задържане на броя на животните и за дефицит трудно може да се говори.

Според фермерите обаче българското животновъдство загива. Те настояват за промяна в селскостопанската политика на държавата, така че да се стимулира отрасълът, съобщи в. "Янтра Днес".

Фермерите настояват още секторът да бъде признат за уязвим на климатичните промени. За пример дават Франция, която е пренасочила 130 млн. евро от директните плащания към животновъдството.

Заради всеобщия недостиг на телешко и говеждо месо в световен и европейски мащаб цената му непрекъснато нараства. За половин година цената е скочила с 20-­30%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.