1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското млекопреработване има нужда от сериозно субсидиране

Българското млекопреработване има нужда от сериозно субсидиране

Сивият сектор в бранша е в нивата между 11 и 25%

За равнището на неформалната икономика в бранш «Млекопреработване» съдим от резултатите от проведеното браншово изследване, което е част от проект «Ограничаване и превенция на неформалната икономика», реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България. Получените данни за нивата и проявленията на сивия сектор в бранш «Млекопреработване» следва да се интерпретират в контекста на спецификата на произвежданите продукти и крайните потребители на продуктите. Преобладаващата част от включените в изследването фирми (92,1%) попадат в категорията млекопреработватели и производители на млечни продукти. 2% от изследваните фирми са в областта на производството на машини и съоръжения за млекопреработването, а 5,9% се занимават с дистрибуция на млечни продукти. По данни от изследването в бранш «Млекопреработване», през последните три години 70% от млекопреработвателите работят изцяло за вътрешните пазари. Около 18% от изследваните фирми-млекопроизводители работят за външни пазари, като относителният дял на продукцията, която реализират като експорт, варира между 15 и 25%. Едва 2% от млекопроизводителите работят основно за външни пазари и над 75% от продукцията им намира реализация на пазари извън страната.

По данни от проведените представителни изследвания бранш «Млекопреработване» попада сред браншовете, в които са концентрирани най-много и най-разнородни сиви практики. Според оценките на работодателите нивото на сивия сектор в млекопреработването е в диапазона между 51 и 75%. Това мнение обаче се подкрепя само от 8,0% от работодателите от бранш «Млекопреработване». Според преобладаващата част (40,6%) от работодателите - представители на млекопреработването сивият сектор в бранша е в нивата между 11 и 25%.

Млекопреработвателите са особено чувствителни по въпроса за сивите практики и са силно раздвоени в отношението си към тях. Принципно погледнато, работодателите от бранш «Млекопреработване» (70%) порицават и не възприемат сивата икономика като приемлив начин за упражняване на труд. В представите им сивата икономика е негативно явление. Но едновременно с това 48% от млекопреработвателите считат, че по този начин по-лесно се намира работа, а според 78% от тях работата в сивия сектор е шанс за по-високи доходи.

Според 54,9% от работодателите от млекопреработването, сивият сектор е силно привлекателен – най-вече заради възможността да се плащат по-ниски данъци и осигуровки от реално дължимите. Други 19,6% от работодателите от бранш «Млекопреработване» считат, че сивите практики в бранша се провокират най-вече от това, че неспазването на формалните правила дава по-голяма свобода при намирането на партньори за изкупуване на суровината.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.