1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското розово масло може да се превърне и в един от елитните символи на ЕС

Българското розово масло може да се превърне и в един от елитните символи на ЕС

Нашето масло съдържа над 265 ароматни компонента, което го прави един от най-богатите продукти от този клас в света

Ако има една култура, на която студената пролет с проливни дъждове добре понесе, това е несъмнено маслодайната роза. Розоберът тази година протича при идеални условия. Насажденията в различните части на Розовата долина не цъфнаха едновременно. Няма я обичайната инфарктна ситуация на пик на цъфтежа по цялата територия, който изисква голямо струпване на работна ръка в рамките на 2-3 дни. Розоберът се разтегли във времето и ще приключи към средата на юни. Ниските температури задържаха в цвета цялата богата гама от аромати, част от които при по-топло време отлитат.

Реколтата тази година е богата по количество и с отлично качество, увери за радио "България" Димитър Стефанов, един от големите собственици на розови градини и производители на розово масло у нас. По споменатите причини цената на розовия цвят удари тези дни рекордно високи стойности за последните няколко десетилетия.

Добрата реколта на маслодайната роза у нас е щастие за цялата световна парфюмерийна индустрия, която не би могла да съществува без розовото масло. България е вторият износител на розово масло в света след Турция, а в отделни години и пред нея. В това отношение страната ни има още едно голямо предимство – в българската Розова долина се произвежда етерично масло с най-богати ароматни характеристики. Годишно България произвежда 1,5 до 2 тона от този елитен продукт.

Изследванията доказаха, че нашето масло съдържа над 265 ароматни компонента, което го прави един от най-богатите продукти от този клас в света. Защото всяка от тези 265 алкохолни и други съставки носи своя ароматна нотка – пояснява Димитър Стефанов. – А трябва да се знае, че без розово масло и без масло от жасмин никой истински парфюм не може да бъде произведен. Направете си заключение от каква голяма важност е розовото масло за парфюмерийната индустрия в света.

Заедно с киселото мляко, от столетия розовото масло е един от символите на България. Това е и една от причините българските производители на този елитен продукт от района на Розовата долина да направят заявка той да влезе в европейския регистър на защитените наименования като „българско розово масло”. Процедурата, която трае няколко години, е още в своя начален етап. Кандидатите искат родното розово масло да бъде обозначено като продукт със защитено географско указание. България е единственият производител на розово масло в ЕС и при това най-добрият в света. Ако погледнем в по-широк план, българското розово масло може да се превърне и в един от елитните символи на ЕС. Със своите високи качества продуктът е уникален за България, уникален за Европа и за света, казва г-н Стефанов.

Страните, които произвеждат розово масло, се броят на пръстите на едната ръка. След България и Турция идват страни като Мароко, Иран, Индия. Заслуга на България е въвеждането на маслодайната роза и в Афганистан като икономическа алтернатива на опасния опиумен мак. Розовото масло е продукт с добра възвръщаемост – 1 кг от ароматния продукт върви между 4000 и 6000 евро според качеството и конюнктурата на пазара. Опити за разширяване на географията на маслодайната роза се правят и в други страни напоследък, включително и по някои високи полета на Африка. Качеството на продукта обаче е далеч от българското розово масло и засега нямаме сериозна конкуренция, отбелязва Димитър Стефанов. Но той вижда в апетитите за отглеждане на тази ароматна култура още едно основание за въвеждането на защитено европейско наименование на нашия елитен продукт.

Шанс за розовото масло е все по-разрастващото се негово приложение. Все повече опити се правят за диверсификация в използването на розовото масло извън парфюмерията и козметиката – посочва г-н Стефанов. – розовите екстракти все по-често се включват в някои фармацевтични продукти, особено в Германия и САЩ. А в Япония естественият розов аромат се цени напоследък и в кулинарията. Все по-модни стават там бонбоните и дъвките с розово масло. Да не говорим за арабския свят, където култът към аромата на розата е традиционен, информира БНР.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.