1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Българското земеделие няма нужда от политика на принципа проба-грешка

Българското земеделие няма нужда от политика на принципа проба-грешка

Това заяви днес на пресконференция в Пазарджик председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева

„Българското земеделие не се нуждае от политика на принципа проба-грешка, а от дългосрочна политика с ясно изведени приоритети”. Това заяви днес на пресконференция в пресклуба на БТА в Пазарджик председателят на ПП "Обединени земеделци" Петя Ставрева. В нея участваха също общински съветници и кметове на партията в Пазарджик и региона.

Основни теми на брифинга бяха спорни законодателни промени в Закона за стоковите борси и тържищата и в Закона за горите, които доведоха до остро обществено недоволство. Управляващите не трябва да си правят експерименти със земеделските производители и с всички български граждани като променят законодателството, без да се съобразяват с реалната ситуация в страната и с последиците от промените, коментира законовите изменения Петя Ставрева. „С кого беше съгласувана  законодателна промяна в Закона за стоковите борси и тържищата, от кого беше поискана и кого обслужва тя”, попита председателят на Обединени земеделци.

Ставрева припоми, не е задължителна европейска практика изискването производителят да е регистриран и като търговец. България обаче, освен за данъка върху субсидиите, е „новатор” и в тази сфера, посочи тя. По думите й „това изискване е ново бреме за фермерите и е поредната демонстрация на политиката на законодателни експерименти на управляващите, които не отчитат реалната ситуация в агросектора на страната”.

"Обединени земеделци" настояват министърът на земеделието, който вчера се срещна със зеленчукопроизводители от региона, да изпълни поетия ангажимент и да отпадне изискването - всеки производител да се регистрира като едноличен търговец. От партията очакват също  подобни практики на принципа проба-грешка да не се случват в бъдеще.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.