1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Балканска черга бе разстлана

Балканска черга бе разстлана

Мястото на срещата бе селото на Владимир Димитров – Майстора

Завърши тридневният Международен фестивал „Балканска черга“, който събра около 2000 участници, изпълнители на автентичните песни и танци от много краища на България, Македония и Сърбия. Мястото на срещата бе селото на Владимир Димитров – Майстора, с. Шишковци.

Три дни опаковани в багри и дарове, автентични песни и танци, умения в плетене на кошници и плетове и най-вече в шиенето на шевици.  Още: турнири по борби за агне и печене на ракия. Всичко бе така непринудено, че забравихме за състезанието, но видяхме как в корена сме едно със съседите, обобщи ораганизаторът  Борислав Крумов,  от Сдружение “Роден край“, заедно с община Кюстендил и Кметство Шишковци.

Чуждестранното жури бе истински затруднено в раздаването на наградите за погача, баница, сладкиши и традиционния Кюстендилски зелник. За него първа награда бе отсъдена на Олга Шаренкова. Домът на културата в Босилеград бе отличен за атрактивно изпълнение.  Бай Димчо Занев от село Ваксево получи отличие за демонстративно изработване на плет. Автентични гласове в двугласото пеене и т.н. „тресене“ огласиха Кюстендилското поле и очертаха разликите в народното песенно изкуство от Кюстендилско, Граовско и Шоплука. 

За тях разказаха жените от с. Жабокрът, които ще видите в предаването „Говори България“ на 01.10.2017-та по АгроТВ с водещ Ваня Манолова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.