1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Беларус и Русия създават междунационална млекопреработвателна компания

Беларус и Русия създават междунационална млекопреработвателна компания

Капацитетът за преработка на мляко ще е 1 млн. тона годишно

Беларус и Русия ще създадат междунационална компания за преработка на мляко с капацитет от 1 млн. тона годишно. Това съобщи пред журналисти днес министърът на земеделието и храните на Беларус Михаил Рус, предаде ИТАР-ТАСС.

"Има искане от Националния съюз на млекопроизводителите на Русия и нашата страна в най-скоро време да се уточни въпроса за създаване на беларуско-руска междунационална компания за производство и преработка на мляко"- каза той. Министърът допълни, че капацитетът за преработка на мляко ще е 1 млн. тона годишно. По думите на Русий, Беларус разполага с нужните мощности за създаване на компанията за млечни продукти, успешно развиваща се преработвателна промишленост, а Русия - преработвателни предприятия и пазар.

В коментар за настоящата ситуация на пазара на млечни продукти, министърът потвърди, че Беларус временно е намалил доставките за Русия на сухо пълномаслено мляко. Това, според него, съответства на предишни споразумения. Рус отбеляза, че Беларус ще пренасочи доставките на мляко на прах към трети страни. Това положение ще остане до август.

Като цяло, каза министърът, Беларус през тази година планира да достави на Руската федерация храни на стойност около 3 млрд. долара, при условие, че това отговаря на баланса ѝ. В този случай, съгласно споразумението, Беларус и Русия ще установят единни индикативни цени за избягване на дъмпинга.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.