1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Белгийски фермери обменят опит за втори път с българска организация на млекопроизводители

Белгийски фермери обменят опит за втори път с българска организация на млекопроизводители

Сдружаването и достъпа до пазара с преработени млечни продукти се оказаха „спасителните пояси“ за фермерите и в двете държави

Над тридесет фермери,  ветеринарни лекари и представители на застрахователи в сектора на земеделието от Белгия обмениха опит с  организация на млекопроизводители от България - „Фермерско мляко“. „Явно проведената през 2015г. първа среща е била интересна за нашите белгийски колеги и година по-късно те са за втори път в България. Основните теми на разговор бяха заболяването заразен нодуларен дерматит - начините за разпространение и ефектите върху говедовъдния сектор в България, състоянието на млечния пазар в двете държави и продължаващите сътресения, ефекта от предприетите до момента действия на национално и европейско ниво и начините за изход от кризата. Сдружаването и достъпа до пазара с преработени млечни продукти се оказаха „спасителните пояси“ за фермерите и в двете държави по обща оценка на участниците.

Нашите чуждестранни колеги проявиха специален интерес към семейното стопанство на фамилията Матански след като разбраха, че хора от четири поколения малко или много са ангажирани в дейността му. За съжаление заради заболяването и забраната за посещение на ферми им бе презентирано единствено видео за семейното стопанство и лицата „отговорни“ за съществуването му. С голяма радост бяха приети представените за дегустация млечни продукти от младите попълнения на фамилията – Габриела Матанска на 6 години и Надежда Матанска на 7 години, които с голямо желание  помoгнаха при посещението на групата.

Самата дегустация на фермерски млечни продукти, произведени от членове на „Фермерско мляко“, постави финала на посещението, като отзивите за вкуса и качеството им бяха изцяло положителни.“, сподели Рангел Матански – Управител на „Фермерско мляко“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.