1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Безвъзмездна помощ за производството на висококачествени семена

Безвъзмездна помощ за производството на висококачествени семена

Това е съгласно Регламент 1857/2006 г. на ЕС.

Подпомагането включва полска инспекция, безплатно окачествяване и анализ на посевния материал, не само на житни, но и на зеленчукови култури, изготвяне на сертификат. Тези услуги миналата година струваха общо около 90 лв. за 1 проба на всеки 30 тона пшеница или ечемик, посочи Илия Илиев - директор на Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) – Велико Търново.

Окачествяването на зърното за посев е задължително, за да се определят основните му характеристики. Основните показатели, на които трябва да отговаря житният посевен материал са 98% чистота и 85 % кълняемост.

Държавната помощ идва точно навреме, още повече, че е осигурена до края на 2013 г. Тя се предоставя на малки и средни предприятия в растениевъдството (земеделски производители, получили разрешение за производство на посевен материал).

Целта на схемата е увеличаване на производството и използването на сертифицирани (качествени) семена за зърнени, фуражни, маслодайни култури, картофи и тютюн. Максималният общ бюджет на помощта до 2013 г. е 5 771 519 лева. За 2010 г. са осигурени  1 352 345 лева, за 2011 г. -  1,42 млн.лв, за 2012 г. - 1, 47 млн. лева; за 2013 г. -  1, 5 млн.лв.

Размерът на помощта за всяка година (годишен размер) се определя в план–сметката на ДФЗ след решение на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” и в рамките на максималния годишен бюджет.

Помощта представлява 100% от разходите за извършване на посочените услуги - полска инспекция на семепроизводни посеви, заготовка, вземане на проби и анализ на семена, предназначени за сертифициране, последващ контрол.

Тези услуги са безплатни за стопаните, които произвеждат следните култури: пшеница (мека и твърда); ечемик; царевица; слънчоглед; люцерна; соя; грах; фий; ориз; картофи и  тютюн.

Документите за предоставяне на помощта се подават в регионалните подления на ИАСАС. Необходими са заявление по образец за кандидатстване и опис с приложени регистрационни карти по Наредба № 3 от 1999 г. на земеделските производители.

Помощта се изплаща на 3 транша, след като одобрените кандидати сключат договор с ДФ „Земеделие” и ИАСАС. Първият транш е до 30 май на текущата година - 50% от годишния размер на помощта. Вторият транш е до 30 октомври на текущата година – до 40%, а третият е до 15 декември.

Има стриктен контрол не само на разходите и дейностите на земеделските производители, но и на ИАСАС. До 30 септември Агенцията представя на ДФ „Земеделие” междинен отчет за извършените дейности и прогнозна заявка за размера на средствата по втория транш. До 10 декември на текущата година трябва да подаде окончателен отчет за извършените услуги, обект на подпомагане. Отчетът се придружава от документи (заверени копия на фактури с мокър печат), удостоверяващи действителния обем и стойността на услугите.

Ако изплатената помощ превишава, стойността на действително предоставените услуги, то ИАСАС възстановява на ДФ „Земеделие” разликата  в сумата в петдневен срок от представянето на окончателния отчет.

При деклариране на неверни данни или при представяне на документи с невярно съдържание, вземането на Фонда става изискуемо и ИАСАС възстановява на Фонда получените средства по помощта, заедно със законната лихва от датата на получаването й.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.