1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бисер Чилингиров остава председател на НОА

Бисер Чилингиров остава председател на НОА

Целта на асоциацията е овцевъдството да бъде водещ фактор в икономиката и приоритет в селското стопанство

Бисер Чилингиров ще продължи да председателства Националната овцевъдна асоциация. Това стана ясно след отчетно-изборно събрание на Асоциацията във Велико Търново. Четири часа овцевъди от различни краища на страната водиха разгорещени дебати по проблемите в бранша.

Националната субсидия за овце майки, която е в размер на 39 лв., е изплатена, както и 70% от европейските средства за животните под селекционен контрол. Останалите 30% ще бъдат изплатени от 1 до 10 декември. Ако един фермер е кандидатствал по трите програми - за животни под селекционен контрол, националната субсидия за овце - майки и по мярка ''Агроекология'' ще вземе около 167 лева за животно. Националната субсидия за овце майки ще бъде намалявана до 2020 г.

Нашата цел е все повече да популяризираме българските продукти, овцевъдството да бъде водещ фактор в икономиката и приоритет в селското стопанство. Чилингиров посочи още, че от асоциацията ще работят за това да се изнася българското месо в чужбина. Засега големите пазари са в процес на преговори.

В рамките на отчетно-изборното събрание  бяха подадени заявления за нови членове на асоциацията. Преизбраният председател остава на пост за още пет години.

Автор: Соня Симеонова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.