1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бисер Чилингиров, председател на НОА: Искаме да видим ПРСР преди Брюксел!

Бисер Чилингиров, председател на НОА: Искаме да видим ПРСР преди Брюксел!

Снимка:

До няколко дни т.нар. първи драфт ще бъде изпратен в ЕК

Програмата за развитие на селските райони, която ще действа от 2014 до 2020 година, вече е написана в Министерство на земеделието и храните. До няколко дни т.нар. първи драфт ще бъде изпратен в Брюксел.

В медиите вече започнаха да се появяват информации за отделните мерки. В момента седем групи, разпределени по различни теми, обсъждат предложението на аграрното ведомство. Националната овцевъдна асоциация (НОА) има информация за хората, които са включени в тези групи – те са от земеделското министерство и Държавен фонд „Земеделие“, от научни институти и университети, от неправителствени огранизации. Но сред тях няма нито един представител на браншова организация от сектор „Животновъдство“. Повече от странно е, че изключение е направено единствено за Асоциацията за развъждане на френската порода овце Ил дьо Франс, подчертава Бисер Чилингиров, председател на НОА, в изявление до медиите.

Ние животновъдите, в това число и овцевъдите, преживяваме едни от най-тежките години от началото на прехода. През 2007 г., когато станахме членове на ЕС, разбрахме, че оттук-натам за нас ще става все по-трудно, защото големите европейски субсидии отиват при зърнопроизводителите. Ние не желаем да противопоставяме едни браншове на други, но това е истината!

И тази истина беше разбрана от всички. Само 20-30 процента от продуктите в магазините са от родно производство. Българските семейства са принудени да купуват храни със съмнително качество, които са обработени с консерванти, за да издържат на дългия транспорт до страната ни. В същото време нашите животновъди са в състояние да изхранят не една, а пет Българии, но не могат да го направят, защото са оставени на произвола на съдбата. Не ни беше даден никакъв шанс и трябва да се оправяме сами.

Сега говорим, че няма кой да изкупи още 30 000 шилета и колегите ще фалират. А преди 20 години сме изнасяли над 1 милион агнета само за Арабския свят. Имало е достатъчно и за нашите потребители. Днес сме свидетели на масови фалити на животновъди. Какво от това, че удължиха преходния период за 33 000 кравеферми! Как колегите ще направят по-модерно производство, което да отговаря на евростандартите, като и те не знаят какво пише в новата програма?

Ако имаме възможност с европейска помощ да разширим овцефермите и да ги направим по-ефективни, ще се отворят много работни места в селата, а нашето население ще има на масата си мляко, сирене и месо с най-високо качество.  Но днес ние не знаем какво си мислят и какви сметки си правят по високите етажи на властта?

Ако се очаква от нас, животновъдите да участваме в тази програма, искат ли управляващите да чуят от какво се нуждаем и как можем да развиваме производството си, за да има български храни на пазара и повече данъци в бюджета? НОА настоява новата Програма за развитие на селските райони незабавно да бъде представена пред бранша още преди да бъде изпратена в Европейската комисия, допълва Бисер Чилингиров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.