1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бисер Чилингиров: Земеделието не е политиканство, а производство

Бисер Чилингиров: Земеделието не е политиканство, а производство

Снимка:

Новият екип на МЗХ трябва да стартира политиката на обединение на съществуващите браншови организации

Свидетели сме как две поредни правителстваха стартираха работата си с обещанието, че първият закон, който ще приемат, ще е този за браншовите организации. И въпреки, че това така и не се случи, ръководствата на многобройните земеделски браншове, обединени в решаването на тежките си икономически проблеми, подкрепяха и направляваха своите членове в преодоляването на тежките ситуации с изкупни цени, пазари, подхвърлени, но не изпълнени обещания от провеждащите земеделската политика у нас. И въпреки неравнопоставеността на секторите в евросубсидирането, останахме верни на колегиалния тон и партньорските взаимоотношения между самите браншови организации. И всичко това в името на общите цели и европейския облик на българското земеделие, заяви Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

Явно оценявайки същинската ни сила и потенциал новият министър на земеделието и храните още с встъпването си в длъжност декларира „Ще работя с асоциациите, които са създадени в сектора, с тях е най-важната ми среща, за да чуя техните проблеми и техните искани към мен”. И той обеща подкрепата си за Закон за браншовите организиции, който на практика може да стане факт преди всичко с волята и мисълта на 42-то Народно събрание. За това му благодарим предваритело, надявайки се на една равнопоставена за секторите политика за развитие на балансирано българско земеделие. Убедени сме, че тя може да бъде извършвана и с нашето участието при вземането на важни решения, но по силата един действащ и гарантиращ правото ни на мнение и глас Закон за браншовите оргатизации. В рамките на нашите структури ние знаем как с гласовете и исканията на членовете ни да поставим въпросите и да изготвим мнението за отговорите им на конкретния земеделски бранш по тях, изхождайки от самата земеделска практика като естество и необходимости за нейната ефективност. И от там по силата на действащ Закон да ги придвижим към законодателната и изпълнителната власт в земеделската политика у нас.

През изминалата седмица министър Греков ни предложи да влезем директно в нея с номинирането на някой от ръководителите на една от над 40-те браншови организации в сектор земеделие унас. Трудно, почти невъзможно е да се реши представител на кой от многобройноте земеделски производства може да заеме зам.-министерския пост в МЗХ, така че да поеме и обедини отговорностите за нерешените проблеми и предстоящите такива, особено в европолитиките за отделните браншове. А и не това е нашето поприще. Като мнозинството български граждани и ние дадохме гласа си на парламентарните избори и избрахме хора, пожелали да упражняват професията политик. Към нейните представители са насочени и очакванията ни за необходимите и работещи закони за българските производители и многобройните земеделски браншове у нас. Дано този път новите политици покажат и умението си да намерят критериите кой може да се легитимира като браншова организация, за да бъде полезен и необходим за политиката в сектора, допълни председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА).

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.