1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бизонска ферма изчезна заради чиновнически гаф

Бизонска ферма изчезна заради чиновнически гаф

Снимка:

Собственикът й и швейцарските му партньори трябва да връщат държавната субсидия за 2009 г. заедно със солидна глоба

Най-голямата ферма за бизони в Европа, която се намира край тополовградското село Орлов дол, изчезна от картата. За абсурда, който ще принуди фермата да връща държавни субсидии, получени за година време, съобщи собственикът й Илиян Василев, цитиран от dariknews.bg.

Въпреки че фермата е абсолютно изрядна, наскоро тя е включена в списък на некоректните ползватели на земеделски земи, изготвен от Министерството на земеделието. До този момент никой не се наема да отговори защо. Василев обаче предполага, че някой е пропуснал да отбележи земята, която стопанисва от 2008 г. насам. Дотогава, в продължение на 50 години, теренът е необработваем.

Според една от хипотезите някой е забравил да смени статута й в регистрите за 2009 г., въпреки че във въпросната година за култивирането на земята, простираща се на площ от 15 километра, са похарчени около 500 000 лева. Най-абсурдното обаче, е че за 2010 г. фермата отново се появява на картите. Собственикът й и швейцарските му партньори трябва да връщат държавната субсидия за 2009 г. заедно със солидна глоба.

Абсурдите обаче не свършват дотам, защото се оказва, че за 2009 г. бизонската ферма не е изчезнала съвсем, тъй като присъства в списъците за Европейска мярка за финансиране.

"Всички ми вярват и знаят, че фермата, която е единствена в Централна и Източна Европа, я има, но проблемът остава", каза пред Дарик Илиян Василев. Ако желае да не изгуби бизнеса, Василев трябва да търси правата си в съда. Друг вариант е среща със земеделския министър Мирослав Найденов.

Дипломираният юрист не желае да обмисля вариант за ликвидиране на над 200-те животни, а не може да си позволи да се грижи за тях, без да разчита на държавната финансова помощ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.