1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 127 милиона домашни свине са преброени в Европейския съюз през това лято

Близо 127 милиона домашни свине са преброени в Европейския съюз през това лято

Ръст на поголовието има в повечето страни, с изключение на Германия и Румъния

Близо 127 милиона домашни свине са преброени в Европейския съюз през това лято. За година увеличението е около 2 процента. Данните са на Евростат.

Ръст на поголовието има в повечето страни, с изключение на Германия и Румъния. Във Федералната Република стопаните са намалили стадата си с малко над 1 процент до 27 милион животни заради по-ниските изкупни цени, обществените дискусии по въпросите за хуманното отношение към животните и острите критики спрямо животновъдите. Така в немските свинеферми броят на животните е паднал до най-ниското си ниво от 2011 година насам.

Африканската чума по свинете пък е причината за намаляването на поголовието в северната ни съседка. До началото на септември случаите на заболяването в свиневъдни стопанства са 922, в резултат на което фермерите отчитат минус 8 процента до 4 милиона.

Значителен ръст има в Испания, Полша и Дания. Испанските стопани гледат малко над 30 милиона животни и остават начело в класацията на европейските производители. За последните 5 години броят на свинете там е нараснал с една пета. В Полша също има увеличение, въпреки огнищата на aфриканска чума. Поляците се грижат за близо 12 милиона свине, с 4 на сто повече, отколкото през миналата година. Почти 1 милион повече животни се гледат в Дания – около13 милиона.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.