1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 2 милиарда тона зърнени култури са прибрани през миналата година в глобален мащаб

Близо 2 милиарда тона зърнени култури са прибрани през миналата година в глобален мащаб

Това става ясно от данни на Международния съвет за зърното

Близо 2 милиарда тона зърнени култури са прибрани през миналата година в глобален мащаб. От тях почти половината – 44 процента – са използвани за фураж за животни. Това става ясно от данни на Международния съвет за зърното.

И докато търсенето на зърно за храна на животните расте със значителни темпове, потреблението за производство на биогорива се увеличава много по-бавно. През последните няколко години то е около 8 процента от общото количество, посочват експертите.

В Съединените щати биоетанол се прави предимно от царевица. Като остатъчен продукт се получава шрот, използван като протеинова съставка във фуражни смески. От един тон царевица, преработен в гориво, остават около 300 килограма шрот. Подобно количество се получава и от един тон пшеница, но хлебното зърно много по-рядко се ползва за производството на биогорива. Наблюденията на експертите показват, че при високи цени на зърното най-напред се съкращава преработката за горива, а след това се намаляват количествата, употребявани за фуражи. Това означава, че когато зърнените култури са с високи цени, те се ползват предимно за хранителни продукти, подчертават от Световния съвет за зърното.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.