1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Близо 3 млрд. лв. губи държавата от хранително-вкусовата промишленост

Близо 3 млрд. лв. губи държавата от хранително-вкусовата промишленост

Средно 32 % от преработвателната индустрия е в сивия сектор

Близо 10 млрд. лв. е произведеният брутен вътрешен продукт от предприятията в сектора на хранително-вкусовата промишленост всяка година. Сивият сектор обаче заема голям дял не само от преработвателната индустрия, но и от пазара на труда, заявиха от Федерацията на независимите синдикални организации от хранителната промишленост.

Средно 32 % от хранително-вкусовата промишленост е в сивия сектор. В някои от браншовете той достига и 50 %, заяви председателят на Федерацията.

Тези финансови параметри се отразяват по всички нива на държавата – държавен бюджет, доходи на наемните работници, осигурителна система. Генезисът на сивия сектор са нелоялните и незаконни практики при конкуренцията на пазара, убеден е Славчо Петров. От това страда и качеството на продукцията.

По този начин държавата се ощетява, а контролните органи не си вършат работата, подчертаха синдикатите. Славчо Петров определи работата на КЗК като провал.

От Федерацията заявиха, че през новата година ще работят за намаляване на дела на сивия сектор, както и повишаване на качеството и производителността на труда. Не на последно по важност място е постигането на по-високи доходи главно чрез колективното трудово договаряне, заяви Петров. Той уточни, че работодатели и синдикати имат много общи предложения, които ще изложат в готвените изменения в Закона за храните.

Автор: Радина Дойнова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.