1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Богата реколта от розов цвят се очаква тази година у нас

Богата реколта от розов цвят се очаква тази година у нас

Очертават се и нови пазари в арабския свят

Богата реколта от розов цвят се очаква тази година у нас. Това съобщи за радио "Фокус" д-р Недко Недков, директор на Института по розата в Казанлък. Реколтата е богата поради факта, че паднаха много валежи. При много дъжд добивите се увеличават, каза Недков. В началото на месец май валежите не са били достатъчно и розопроизводителите са се притеснявали, че реколтата може би ще бъде компрометирана, но сега нещата са нормални. Много цвят има в розовите градини, фермерите се радват на добри резултати, посочи още Недков. Тази година и цената на плода е доста висока, надхвърля границата от 2 лева. Цените са между 2 - 2,50 лв. при отделните фермери. Рандеманите също се очертават много добри през тази година - от около 3 тона цвят ще се получи един килограм розово масло, което е много добре. Докато от предишните години е било от около 3 тона и половина.

Тази година се очертават и нови пазари в арабския свят, каза Недков. Остават и старите пазари - Япония купува розово масло за хранителни добавки, Германия - предимно за лекарства, Франция за парфюми, САЩ - и за лекарства и за парфюми, както и арабския свят - най-вече за парфюми. Очертава се и една по-висока цена на розовото масло, някъде между 5000 и 6000 евро за килограм, което също е много добре и е радостно за розопроизводството и фермерите, защото ще имат достатъчно средства да си възстановят градините, да ги обработват и през следващите години, за да могат да дават едни нормални добиви, посочи Недков.

Очертава се следващите години да се увеличават и розовите градини у нас. В момента те са 36 000 дка, може би ще стигнат до 40 000 дка през следващата година. Розовото масло се продава, сключени са договори с фирмите и маслото ще бъде продадено.

ЕС дава субсидии за земеделците, които се занимават с тази култура по различни програми. Има по-едри производители, с площи от порядъка на 500 – 1000 дка розови насаждения, те са около 30 – 40. Има и такива, които сега навлизат с около 5 -10 дка, но и при тях нещата са добри, защото може по европейски програми да се получат финансови средства за розовите градини. Около 2000 са младите фермери у нас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.