1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Браншови организации предлагат данък върху пустеещите земеделски земи

Браншови организации предлагат данък върху пустеещите земеделски земи

Около 1,06 млн. дка са т.нар. бели петна, част от тях се използват незаконно

До края на май експертна група ще започне да работи по данък върху пустеещите земи. Това стана ясно на среща на земеделски асоциации и ресорния министър проф. Димитър Греков, съобщи Дарик радио. Той обясни, че до края на май ще заработи група, която ще определи данъка, параметрите и случаите, в които да се плаща на държавата за това, че не си обработваме земята.

Идеята на асоциациите, които предлагат да се въведе такъв закон, е да се стимулират собствениците на земеделска земя в случаите, когато не я обработват, да я отдават под наем на кооперациите или на по-големите местни фирми, за да не се похаби плодородната земя.

Експертите, които ще пишат правилата, имат за задача да определят размера на данъка. Трябва да се дефинира и разликата между пустеещи и непотърсени от наследниците земи, както и бъдещето на забравените парцели.

"Една такава мярка ще накара собствениците на тези земи да се замислят и да поемат необходимата отговорност - или ще потърсят някого, който да ги обработва под наем или под аренда, или просто ще обявят тези земи за продажба и те ще бъдат купени от хора, които ще имат друго отношение към тях", коментира председателят на Асоциацията на земеделските производители в България Венцислав Върбанов.

Министърът Димитър Греков коментира, че пустеещите земи са много малък процент от тези, които не се обработват. "За съжаление, около 1,06 млн. декара са така наречените бели петна. Част от тях се използват незаконно. Получените средства от тях в общините са около 15-16 млн. лв., което е незначително, ако бъдат осигурени да бъдат ползвани съобразно законите в страната", каза Греков.

Според председателя на Института за агростратегии и иновации Светлана Боянова има други методи за стимулиране на собствениците. Според нея облагането на пустеещите земи е крайна мярка и към настоящия момент ще бъде неприложима. 

След срещата стана ясно, че до края на май ще започне работа и експертна група, която отново ще се опита да напише закон за комасацията на земеделските земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.