1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Браншови стандарти за млечни продукти може да заменят БДС

Браншови стандарти за млечни продукти може да заменят БДС

Идеята предстои да бъде обсъдена между браншовиците и Българската агенция по безопасност на храните

Браншови стандарти за млечни продукти може да заменят Българските държавни стандарти (БДС). Така млекопреработвателите по-лесно ще ги покриват. Идеята предстои да бъде обсъдена между браншовиците и Българската агенция по безопасност на храните, съобщи "Капитал Daily".

Към момента са въведени стандарти за сирене, кашкавал и кисело мляко, като покриването им е дълъг процес, който включва и одобрение от Патентното ведомство. Идеята сега е да се въведе по-опростен вариант като браншовите стандарти "Стара планина" за колбасите и "България" за хляба, така че фирмите да бъдат стимулирани да произвеждат повече продукти по стандарта.

Според регистъра на агенцията по храните, държавните стандарти за млечните продукти са покрити само от 26 компании, а при кашкавала те са пет.

Ако се възприеме предложението, се предвижда контролът върху спазването на стандарта да е само от страна на Агенцията по храните, а не и от Патентното ведомство, както при БДС.

Храните по стандарт не успяха да се наложат на пазара от една страна заради по-високите си цени, от друга - заради скандалите с някои фирми, че са ползвали растителни продукти в произведените стоки, за което по-късно беше обявено, че е неоснователен упрек.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.