1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Бразилия очаква рекордна реколта от соя

Бразилия очаква рекордна реколта от соя

Рекордното количество може да надхвърли с 3 до 9 милиона тона очакванията на анализаторите

Бразилската реколта от соя може да достигне 123 до 130 милиона тона, се казва в прогноза на анализаторите от земеделското министерство в страната. Рекордното количество може да надхвърли с 3 до 9 милиона тона очакванията на анализаторите от Вашингтон.

Въпреки ниските международни цени, бразилските фермери, които отглеждат соя, царевица и памук, ще могат да генерират печалби, смятат специалистите. Това се дължи основно на добрите цени, постигани на вътрешния пазар, тъй като местната валута е слаба, а пристанищните такси са високи и правят износа не толкова изгоден.

Някои експерти предупреждават, че в периода между януари и март 2019-та могат да се очакват неблагоприятни метеорологични условия, причинени от феномена Ел Ниньо. Те обаче няма да се отразят на цената на соята, защото през новия сезон световните запаси ще останат стабилни. Засега Ел Ниньо не е нанесъл щети, но според някои прогнози в северните региони на Бразилия може да се стигне до високи температури и суша. В тези части на страната се намират 12 процента от площите, засети със соя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.