1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Брюксел се превърна в столица на българския вкус и традиция

Брюксел се превърна в столица на българския вкус и традиция

Представените в Брюксел продукти играят и много важна роля в опазването на екосистемните услуги и борбата с климатичните промени

Брюксел се превърна в столица на българския вкус и традиция на връх 6-ти септември. 17 родни производители откриха щандове с традиционни български продукти и извиха хоро на площад „Люксембург“ пред Европейския парламент. Инициативата се проведе по идея на българския евродепутат Момчил Неков, който цели да активизира европейските схеми за качество на селскостопански храни и продукти в България.

Самото сърце на европейската демокрация – Европейският парламент посрещна родните производители, които ще се борят да регистрират продуктите си по европейските схеми за качесвтво. Уникалните 11 български продукта бяха представени на международна конференция. На нея бяха обсъдени потенциалът за защита на български традиционни продукти. Страната ни е сред първите 8 страни в ЕС със защитени географски наименования, стана ясно на конференцията.

С български народни носии и концерт на фолклорен състав към Народно читалище „ Любен Каравелов – 1897“ - с. Куртово Конаре пред самата европейска институция българските производители посрещнаха Деня на съединението. Посетителите на европейския парламент и Брюксел станаха чст от българския празник. Те видяха и опитаха розов домат и капия от село Куртово Конаре, месо от Източнобалканска свиня, Еленски бут, Навпавок от Разложко, Странджански чай, зелено сирене от Черни Вит, Реселешки воден лук както и други продукти. Ползите от защитата на тези продукти са и за самите региони, категоричен беше българския евродепутат и член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони в Европейския парламент - Момчил Неков.

Представените в Брюксел продукти играят и много важна роля в опазването на екосистемните услуги и борбата с климатичните промени.

По думите на българския евродепутат от 2017 година Европа ще отпусне 133 милиона евро за производителите, регистрирани по схемите за качеството. Тази сума ще нараства до 2020 година, когато производителите ще бъдат подпомогнати с 200 млн. за износ на европейския единен пазар и трети страни. Конференцията и представянето на продуктите се организират в продължение на кампанията на българския депутат Момчил Неков „Година на географските означения - Да защитим българския вкус.“

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.