1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Броят на овцевъдите, които отглеждат породата Ил дьо Франс, намалява

Броят на овцевъдите, които отглеждат породата Ил дьо Франс, намалява

21 са фермерите, които се занимават с тази порода и имат сключени договори с асоциацията

Броят на овцевъдите, които отглеждат породата Ил дьо Франс, намалява. Фермерите, които се занимават с тази порода и имат сключени договори с асоциацията, са 21. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” зооинженер д-р Евгения Ачкаканова, изпълнителен директор и председател на Асоциация за развъждане на породата Ил дьо Франс в България.

„Причината е подпомагането от страна на държавата. Фермерите казват, че искат да се отказват поради това, че няма разлика в цената на изкупуване на месодайните агнета и на млечните агнета. Месодайните агнета са тежки агнета, те са скорозрели, с доста по-висок среднодневен прираст. Ако едно агне за 2 или 2,5 месеца става около 30 – 35 кг живо тегло, това тегло млечните агнета го правят за 4-5 месеца, в по-примитивните стада и за повече. Не отричам млечните породи – напротив, те си имат своите предимства, но това е съвсем друго направление и поради това, че липсва това разделяне на месодайни и млечни, всичко се изкупува на едно, няма стимул за голяма част от фермерите”, каза Ачкаканова.

Изложенията на породата предстоят. На 28 и 29 септември ще бъде първото в Стара Загора, а следващото ще е в Русе в края на месец октомври. Ще участват фермерите от асоциацията, които желаят.

„Ще направим всичко възможно всеки един да може да участва с животни. Изложението ще се направи на територията на Земеделския институт в Стара Загора, подготвяме нещата. Ще има дефилиране на животни, след това класиране”, посочи още тя.

"Все още нямаме отпуснати средства от ЕК за участието с изложения на породата. Кандидатствали сме с определена сума, но нищо не може да се каже предварително, тъй като не е ясно какво ще бъде одобрено", посочи Ачкаканова.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.