1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Броят на замръзналите лозя у нас може да достигне до една трета от насажденията в страната

Броят на замръзналите лозя у нас може да достигне до една трета от насажденията в страната

Снимка:

Това каза пред телевизия “България он Ер” председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов

Възможно е броят на замръзналите заради рекордните студове лозя у нас да достигне до една трета от насажденията в страната. Това каза пред телевизия “България он Ер” председателят на Националната лозаро-винарска камара Пламен Моллов. Според него, ако очакванията на заетите в бранша се сбъднат, тази година у нас ще бъдат произведени с 40 до 50 хиляди тона вино по-малко от предходната 2011 г.

Относно приемането на новия Закона за виното, който парламентът трябва да гласува на второ четене, Моллов заяви, че ползите за бизнеса са в две насоки. От една страна, облекчената бюрокрация, а от друга – увеличените правомощия на Агенцията по лозата и виното. Сивият сектор в бранша е над 50%, коментира Моллов и затова ефективният контрол е жизненоважен за легитимните производители. По думите му - въпреки кризата и наличието на нелоялна конкуренция, винопризводството в България навлиза в своя Ренесанс и доказателство за това са резултатите от тазгодишното издание на "Винария 2012".

Успехът на сектора зависи от регулацията и рекламата, посочи председателят на браншовата камара и допълни, че ако тези проблеми бъдат преодолени, скоро България ще затвърди славата си отпреди 20 години на отлична дестинация за производство на качествено вино.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.