1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. "Четири лапи" призовава българските фермери да отглеждат свободни кокошки

"Четири лапи" призовава българските фермери да отглеждат свободни кокошки

14 страни членки на ЕС, в това число и България, не са въвели забраната за употреба на батерийни клетки

"Четири лапи" приветства намерението на България да ускори слагането на край на отглеждането на кокошки в конвенционални батерийни клетки и призовава производителите да избягват инвестирането в облагородени такива, съобщават от организацията.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви по време на пресконференция тази седмица, че е получил уверенията както на Браншовия съюз на производителите на яйца, така и на Българската агенция по безопасност на храните за това, че изискванията на ЕК, свързани с незаконното вече отглеждане на кокошки носачки в батерийни клетки, ще бъдат изпълнени най-късно до края на месец май т. г. В момента около 500 000 от общо 2,8 млн. кокошки носачки биват отглеждани в конвенционални клетки, които не отговарят на минималните изисквания по отношение на защитата на животните.

Директива на ЕС, приета през 1999 г., забрани употребата на малките конвенционални клетки и даде на правителствата на страните членки срок до 1 януари 2012 г., за да се съобразят с новите правила, задължаващи производителите да преминат към алтернативни способи за отглеждане на кокошки носачки. 14 страни  членки на ЕС, в това число и България, не са въвели забраната за употреба на батерийни клетки и ето защо миналата седмица ЕК обяви започването на наказателни процедури срещу тях.

"Четири лапи" приветства инициативата за ускоряване на процеса на преминаване от употребата на незаконните конвенционални клетки в България към алтернативни варианти, но същевременно изказва опасението, че удължаването на срока до месец май е прекалено дълго", заявява Явор Гечев, говорител на "Четири лапи" за България. Въпреки всичко, международната организация за защита на животните внимателно ще следи целия процес у нас, както и във всички останали страни членки, несъобразили се със забраната.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.