Четири мерки в подкрепа на българските животновъди предлага министър Найденов

Снимка:

Парите, които се вливат в сектор "Животновъдство" трябва да доведат до неговото стабилизиране

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов предлага четири мерки в подкрепа на българските животновъди заради поскъпването на суровините. Това обяви той след срещата при премиера Бойко Борисов с представители на животновъдния сектор, млеко- и месопреработватели и представители на големи търговски вериги. Първата мярка е Министерство на земеделието и храните да поиска от Брюксел изплащането на субсидиите на глава добитък да бъде извършено след 15 октомври, което да бъде с два месеца по-рано от предвиденото. Втората мярка е през месец януари 2013 г. животновъдите да получат допълнително 27 млн. лв., с което да се достигне тавана на помощта за тях. Третата мярка е Държавен фонд „Земеделие“ да разсрочи целевите кредити на животновъдите. Четвъртата мярка е свързана със засилването на проверките от страна на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) на млечния сектор и вноса на млечни продукти.

Според министър Найденов правителството дава рекордни субсидии на животновъдите, а положението в сектора не се подобрява, цените за потребителите пък не се понижават. През тази година помощта за българските животновъди ще достигне 200 млн. лв., каза той. Премиерът Бойко Борисов е обявил, че ще разпореди на Националната агенция по приходите (НАП), ДАНС да работят по отношение на финансови потоци, плащане на данъци и каква част от производството е в сивия сектор. Те ще ще проверяват в следващите две седмици паричните потоци по веригата за производство и продажба на млечни и месни продукти.

В срещата при премиера Бойко Борисов участваха представители на животновъди, млекопреработватели, месопреработватели и представители на големи търговски вериги. Министърът каза, че е обсъден въпросът защо продукцията на животновъдите е на доста ниски нива, което ги поставя в много тежко положение, в същото време складовете на преработвателите са задръстени с продукция и не се вижда намаляване на цените за потребителите в търговските вериги. Това положение не може да продължи по подобен начин, допълни той. По думите му –  факт е, че по веригата има изкривяване.

Влизат пари, изкупната цена намалява, а ние като потребители плащаме същата цена. Парите един път излизат от джоба на всички ни като данъкоплатци, за да отидат като помощи към животновъдите, в същото време плащаме същите, а някъде и по-високи цени на млечни и месни продукти, обясни министърът. Найденов заяви, че парите, които се вливат в сектор "Животновъдство" трябва да доведат до неговото стабилизиране.

Всички участници на срещата декларирали, че са на загуба. Според министъра – видно е, че тези, които наистина са на загуба, са българските животновъди. Председателят на Националния съюз на говедовъдите Панайот Тодоров обясни, че животните в говедовъдните ферми са намалели от 360 000 на 250 000. Тяхното намаляване е свързано с националната сигурност, подчерта той. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите Кирил Вътев коментира, че търговските вериги натискат за по-ниски цени преработвателите, а те от своя страна животновъдите. Търговските вериги в България са в жестока конкуренция и постоянно увеличават обектите си и няма как да работят на загуба, обясни той. Докато в същото време наистина фалират животновъди и преработватели.

Председателят на Сдружението за модерна търговия Димитър Спасов, който е и представител на голяма търговска верига, обясни, че магазините не натискат никой. Веригите водят търговски преговори, каза той. Спасов подчерта, че приветстват предстоящите проверки.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.