1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Д-р Цветан Димитров взе участие в конференция, организирана от Европейската асоциация на млекопреработвателите (EDA)

Д-р Цветан Димитров взе участие в конференция, организирана от Европейската асоциация на млекопреработвателите (EDA)

Заместник-министърът представи ситуацията в млечния сектор в България

Заместник-министър на земеделието, храните и горите  д-р Цветан Димитров взе участие в конференция, организирана от EDA на тема „Европейското млекопроизводство – пътят напред“, която се проведе в Брюксел, Белгия. Участие в събитието взеха Мишел Нале (президент на EDA и около 150 души, сред които земеделски производители и преработватели от ЕС, представители на Европейската комисия, Европейския парламент.  Д-р Димитров представи приоритети на Българското председателство на Съвета на ЕС и подчерта, че е важно да се гарантират справедливи възнаграждения за земеделските стопани. Относно бъдещо законодателство за борба с нелоялните търговски практики е необходимо да се гарантира подобряването на позицията на земеделските производители в хранителната верига, като не трябва да се допуска нарушаване принципите на договорните отношения.

Д-р Цветан Димитров представи ситуацията в млечния сектор в България. Той посочи, че държавата стимулира фермерите да реализират своята продукция директно до потребителите чрез директни продажби и пряк достъп до фермерски пазари. Това се прилага предимно в планинските и необлагодателстваните райони в страната. Заместник-министърът отбеляза, че през 2017 г. тенденцията на изкупната цена на суровото краве мляко, както в страната, така и в ЕС, е към възстановяване след кризата на пазара. В България за първото тримесечие на тази година се наблюдава спад на тези цени.

Зам.-министър Димитров посочи, че едно от големите предизвикателства за земеделските производители са климатичните промени, които водят до появата на екзотични болести, непознати за европейските ширини до преди години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.