1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Да има ли етикет "Светофар" в Германия?

Да има ли етикет "Светофар" в Германия?

От Германския земеделски съюз изразиха остра критика срещу идеята

Спор за обозначаването на съдържанието на захар, сол и мазнини върху опаковките на храните избухна между германските министри за защита на потребителите и Земеделския съюз в страната. Докато властите искат етикет тип „светофар“, фермерите са против.

На свое заседание провинциалните министри за защита на потребителите призоваха федералното правителство да предприеме мерки за по-ясното обозначение на съдържанието на захар, мазнини и сол в опакованите храни. Този етикет да бъде с различни цветове, улесняващи потребителя при избора и даващи визуална информация. Дали това да бъде под формата на т.н. светофар с цветовете зелено, жълто и червено, все още не е ясно. Някои от министрите са на мнение, че потребителят сам носи отговорност за това, което консумира, а „светофарът“ прекалено опростява нещата.

От Германския земеделски съюз изразиха обаче остра критика срещу идеята. „Според нас светофарът не води до здравословно хранене, даже напротив. Правилният път е хората от ранна детска възраст да получат информация с какво и как да се хранят“, се казва в изявление на президента на Съюза Йоахим Руквид. По думите му опасността се крие в това, че потребителите биха се изкушили да купуват повече храни със зелен етикет, които обаче не винаги са непременно по-здравословни. „Би било пълна лудост натуралният ябълков сок да носи червен етикет заради естественото си съдържание на захар, или пък млякото заради мазнините, докато дизайнерски храни със съмнително качество са обозначени със зелено“, казва Руквид.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.