1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Да опитаме български раклет

Да опитаме български раклет

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ ще представи сирене тип раклет, направено от българско мляко по швейцарска рецепта.

Дойде време да опитаме сиренето тип раклет, което швейцарският фермер Йоаким Аншо направи през юли с българско мляко в две български ферми – в Западна и Централна Стара планина. Това бе също така обучение за български фермери, организирано в рамките на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“. Йоаким обучи няколко фермери да правят и меко сирене алпийски тип, което се превърна в хит на Фестивала и вече има редовни купувачи.

Раклетът е едно от типичните сирена на Швейцария, нейн символ и кулинарна гордост. Готвят го на специалния уред, също наречен раклет. От загряването горният пласт на разполовената пита омеква, надигат се малки и големи мехурчета и леко покафенели се разпукват. Питата се накланя и с нож сиренето се остъргва към чинията. Пастирите визмали пита раклет, когато вдигали високо в планината стадата си в търсене на по-добри пасища. Вечер слагали вече твърдото сирене близо до огъня и щам се размекнело, го плъзгали върху парче хляб. Затова го наричат още „запеченото сирене“.

Швейцарците правят раклета от краве мляко на големи шесткилограмови пити. Но на Фестивала ще опитате раклет от българско биволско мляко.

Три месеца трябват на сиренето раклет да узрее и вече е време да опитаме резултата. Ще го сервираме както го правят швейцарците – леко разтопено и запечено. Надяваме се да ви хареса, а българските фермери да го правят и да го предлагат на Фестивала. 

Основните дегустации са по традиция на два пъти през деня: от 12 до 13 часа и от 17 до 18 часа в Демонстрационната шатра.

Йоаким Аншо (28) работи в семейната био ферма Льо Сапале (Le Sapalet) в живописното селце Росиниер, разположено в регионалния природен парк Грюер-Пеи дън о.

Гледат 1000 овце от френската порода Лакон (Lacaune) – порода за мляко, доят в момента 750 овце. Йоаким е чиракувал като мандраджия (сиренар) три години, след което е учил две години в земеделско училище в региона Рокфор, Франция, специализирано в млечно овцевъдство. В момента семейната ферма на Йоаким произвежда 30 различни млечни продукта: краве кисело мляко; кисело мляко овче; сирене овче прясно, меко сирене: козе, краве, овче; козе и краве синьо сирене; полутвърдо сирене от краве, козе, и овче мляко, твърдо сирене от овче мляко, масло; кисели млека с плодове и т.н. Техни клиенти са специализирани магазини за деликатеси и био храни, луксозни магазини, фермерски пазари, супермаркети, също така изнасят някои от сирената в Европа и в Русия.

На Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ има богато разнообразие автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, козе и биволско сирене и кисело мляко, кашкавал, масло, извара, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, сезонни плодове и зеленчуци, гъби био вино, оцет, билки и подправки… Много от продуктите са биологични.  Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред сградата на Министерството на земеделието, храните и горите (бул. „Христо Ботев“ 55). Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“, който фондацията изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците и район „Средец” на Столична община.

За новини за  Фермерския фестивал следете сайта на Произведено във фермата, както и фейсбук-страницата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.