Въпросът става особено актуален в края на миналата година
Марките на опасните храни задължително трябва да се оповестяват. В противен случай има риск за здравето на хората, категорични са от Асоциация активни потребители.
Въпросът става особено актуален в края на миналата година, когато Агенцията по храните изтегли от търговската мрежа спанак, заради съмнение, че е примесен с татул, припомниха от неправителствената организация.
Аргументът, че агенцията по храните може да бъде съдена от търговеца, чиито продукт е обявен за опасен, не е състоятелен.
В Европа съществува практика на оповестяване на храни, които създават риск за потребителите, обясни Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация "Активни потребители" и даде пример с фипронила в яйцата.
През последните години намалява броят на постъпилите сигнали в Асоциацията за нередности при храни. Това в никакъв случай не означава, че проблемите са по-малко, допълниха от Активни потребители.
За повече подробности гледайте емисиите Новини на АгроТВ!
Автор: Светлозара Димитрова