1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Дългите периоди на ниски температури тази есен забавят развитието на пшеничените посеви

Дългите периоди на ниски температури тази есен забавят развитието на пшеничените посеви

Състоянието на пшеничените масиви значително може да се подобри, ако се натрупа снежна покривка, която да ги предпазва

Не толкова недостатъчната влага, колкото дългите периоди на ниски температури тази есен забавят развитието на пшеничените посеви. Това обясни за БТА зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Николай Ценов.

По думите му обаче е твърде рано да се правят каквито и да е прогнози за бъдещата зърнена реколта. Може за няколко месеца условията толкова да се променят, че земеделските производители изобщо да не си спомнят за сегашната картина, допуска селекционерът.

Масово пшеничените посеви са в т.нар. фаза на развитие "втори лист". Най-ранно засетите масиви са в етап "трети лист" и само 5-6% са в началото на братене (разрастване на страничните пъпки на централното стъбло), уточни зам.-директорът на института. По думите му обичайно по това време пшеницата трябва масово да е братила.

Активната температура, при която пшеницата и ечемикът се развиват, е 5,5 градуса над нулата. Студеното време, подпомогнато от малкото влага в повърхностния слой на почвата, както и късната сеитба са забавили развитието на растенията. Според специалиста състоянието на пшеничените масиви значително може да се подобри, ако се натрупа снежна покривка, която да ги предпазва.

В Добричка област, най-големият производител в страната на хлебно зърно, масивите с пшеница тази есен достигат около 1 114 400 декара - почти колкото бяха ожънати през изминалата стопанска година.

Тази година в Добруджа ожънаха качествена пшеница заради добрите атмосферни условия през юни - без пикови температури и по-малко валежи, което позволи зърното да узрее постепенно.

Необичайна за сезона суша предизвиква тревога на Балканите, в Източна и в Централна Европа. Липсата на достатъчно дъждове поставя под риск посевите в България и Румъния и забавя сеитбата в Полша - четвъртия най-голям производител на пшеница в ЕС, писа наскоро АП.

"Такава суша не е имало от пет години. Това е огромен риск за посевите, особено ако температурите паднат значително през зимата, а няма сняг, който да ги предпазва.

За отглеждащите рапица ситуацията е още по-тежка, като много от тях обмислят да изорат отново полетата и да посеят нещо друго", каза тогава председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Красимир Аврамов, цитиран от Ройтерс.

Иначе за 2010 г. имаше по-добри резултати от пшеничната реколта в сравнение с миналата - като добиви и производство.

Валежите у нас обаче са под 30% спрямо климатичната норма тази година, а през последните 2-3 месеца не е валяло достатъчно. Въпреки това, според експертите, България е далеч от това да "опустинее".

Сухото време буди тревоги и в Западна Европа, но сеитбата там върви добре и прогнозите са, че зърното ще устои на зимата, като някои дори очакват увеличаване на реколтата в ЕС за 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.