1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавата ще обяви търгове за отдаване под аренда на около 800 хил. дка земеделски земи

Държавата ще обяви търгове за отдаване под аренда на около 800 хил. дка земеделски земи

Очакванията са най-скъпите парцели да бъдат в Североизточна и Централна България

Нова, при това голяма порция земя си търси стопанин. Предлага се от държавата, но не по най-перфектния начин, защото големите арендатори няма да бъдат допуснати, което ще свие конкуренцията или ще вкара подставени лица.

Новината е, че за втора поредна година държавата ще обяви търгове за отдаване под аренда на около 800 хил. дка земеделски земи, които са част от държавния поземлен фонд. За целта до края на месеца ще бъде издадена заповед на министъра на земеделието. Това сочи информация на земеделското министерство, поискана от "Капитал Daily". В момента над 900 хил. дка са отдадени под наем на частни лица и фирми.

Конкурси по места

Предлаганите 800 хил. дка са или свободни, или с изтичащи договори. По информация на агроминистерството терените се намират в цялата страна. След като до края на март министърът издаде заповедите за стартиране на процедурите, областните дирекции по земеделие ще провеждат търгове с тайно наддаване. По предварителния план те трябва да приключат до началото на новата стопанска година през есента.
 
От земеделското министерство съобщиха, че все още не са обявени началните цени за наддаването. По неофициална информация на "Капитал Daily" и през тази година те ще варират в зависимост от конкретната област и културите, които може да бъдат отглеждани върху тях. Очакванията са най-скъпите парцели да бъдат в Североизточна и Централна България. И през тази година фермерите прогнозират най-сериозен интерес да има към нивите, които са подходящи за зърнопроизводство. През 2010 и 2011 г. рентите за такива парцели достигнаха рекордните около 80-90 лв. за дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.