1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавата ще съдейства за безпроблемното протичане на кампанията по гроздобера

Държавата ще съдейства за безпроблемното протичане на кампанията по гроздобера

4 694 хектара са изоставените площи на териториите на Сливенско и Ямболско

Държавата ще съдейства максимално за безпроблемното протичане на кампанията по гроздобера тази година. Това заяви Красимир Коев – изпълнителен директор на агенцията по лозата и виното. С това обещание той визира основно план, изготвен със силите на реда, с който да противодействат срещу появата на крадци и прекупвачи на продукция. Този план определя основно местата за разполагане на силите на реда. В кампанията тази година, с цел безпроблемното прибиране на гроздето, ще се включи и бургаската жандармерия.

Като основни проблеми, свързани с отглеждането на лозя на териториите на Сливенско и Ямболско, Коев посочи немалкото число от 4 694  хектара изоставени площи. Според него тази цифра буди безпокойство при положение, че в момента в България има действаща програма с достатъчно средства, която улеснява „трансфера на права” по отношение на лозовите масиви. Това ще рече, че такива места, където са изоставени трайните насаждения, могат да се използват правата и да се трансферират в друго землище или в друг район на страната, обясни Красимир Коев.

Друг проблем, който бе откроен на срещата и важи за цялата страна, това е необединяването на собствениците на малки насаждения и съответно сключването на договори с големи винпроми за изкупуване на цялата продукция на дадено обединение. Вследствие на това често се получава така, че хората не могат да приберат всичката си продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.