1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2013 г. ще бъде обсъдена следващата седмица

Държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2013 г. ще бъде обсъдена следващата седмица

Това съобщи в МС министър Найденов

Следващата седмица ще има заседание на Консултативния съвет по тютюна, на което ще се обсъжда въпросът за държавната помощ за тютюнопроизводителите за 2013 г., съобщи в Министерски съвет министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

На самото заседание министрите одобриха промени в Закона за тютюна, с които се закрива фонд "Тютюн". Ако излезем с решение, по всяка вероятност ще нотифицираме подобна държавна помощ и за бюджет 2013-а, обясни министърът, цитиран от агенция "Фокус".

Найденов посочи, че това, което ще бъде изплатено и тази година към българските тютюнопроизводители, е нотифицирана (одобрена от ЕК) държавна помощ за референтен период, необвързана с производство. Тоест това са средства, без те да бъдат задължени да произвеждат тютюн, които би трябвало да отидат за конверсия (пренастройване) на техния бизнес. 
 
По думите му – въпрос на политика на държавата е докога това ще продължи. Найденов посочи, че няма да има проблем с изплащането, защото то е поето отпреди от Държавен фонд "Земеделие". 

Тези хора в тези региони общо взето нямат и друга алтернатива, в този смисъл правителството и тази година гласува в бюджет 2012-а 73 милиона лева, дали това ще се случи 2013-а зависи отново от това какъв бюджет ще бъде приет, посочи Найденов.
 
Промените в Закона за тютюна, които доведоха до закриването на фонда, се налагат заради изисквания от страна на ЕС, като целта е подпомагането на тютнопроизводителите да се интегрира към общата европейска политика за развитие на селските райони, а средствата за субсидиите да бъдат изцяло пренасочени натам, се посочва в съобщение на правителството. 

Съществуването на фонда след 2010 г. стана съвсем ненужно, след като тогава официално изтече тригодишният срок след приемането на България в ЕС, в който страната можеше да продължи подпомагането на тютюнопроизводството чрез изплащане на премии, припомня capital.bg. Тогава и правителството официално заговори за закриването му, а през януари 2011 г. одобри и проектозакон за съкращаване на административната структура. По данни на агроминистерството към декември във фонд "Тютюн" са работели 20 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.