1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Държавните помощи в земеделието ни през 2012-та

Държавните помощи в земеделието ни през 2012-та

Снимка:

На семинар в Стара Загора разясниха условията и сроковете за държавно подпомагане на земеделските производители

Главният експерт Петър Стоянов от Дирекция „Държавни помощи и регулации“ към Министертвото на земеделието и храните представи на семинар в Стара Загора спецификата, сроковете за подаване на документи и условията за получаване на държавно подпомагане в секторите животновъдство и растениевъдство на земеделското производство у нас. Презентацията му разясни и държавните помощи, които се разработват и предстои да бъдат изпратени за одобрение от ЕК.

Държавни помощи в сектор ”Животновъдство”

Помощ за инвестиции за изграждане на търговски помещения за закупуване на търговско оборудване за земеделски производители, осъществяващи директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход

Предоставя се на малки и средни предприятия в животновъдството (регистрирани земеделски производители), които осъществяват дейност в първичното селскостопанско производство и осъществяват директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход. Нейното предоставяне е под формата на капиталова субсидия за покриване на част от разходите за реализация на инвестицията. Инвестициите се реализират със собствени средства или кредит, предоставен от ДФ „Земеделие” на референтен лихвен процент определен за страната от ЕК. Срокът й на прилагане: 2011 – 2013 г. Предвидени средства за 2012 г. са в размер на 7 млн. лв.

Държавната помощ за директни доставки има за цел подпомагане на животновъдите, желаещи да продават произведените в собствените си стопанства храни направо на крайните потребители. Помощта е инвестиционна и е предназначена за изграждане на търговски помещения и закупуване на необходимото оборудване за продажбата на суровини и храни от животински произход. През 2012 г. за помощта са заделени 7 000 000 лв. от държавния бюджет. Помощта покрива 50% от приемливите разходи за инвестиции за изграждане на търговско помещение и закупуване на търговско оборудване за извършване на директни доставки на животински продукти. Инвестициите се осъществяват със собствени средства или с кредит, предоставен от Държавен фонд “Земеделие”. Това е пряката продажба на продукция от животновъда направо на крайния потребител.

Целия материал за държавните помощи в земеделието ни през 2012-та четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.