1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ден година храни

Ден година храни

Какви бяха цените на агнешкото

През периода 17 – 24 април 2013 г. средните цени по веригата на предлагане на агнешко месо в страната като цяло отбелязват понижение спрямо предходната седмица. Изключение прави цената на дребно на агнешка плешка в големите търговски вериги, където се отчита леко покачване.

През седмицата преди Великден цените на едро на цяло агне по области са в границите от 11,50 лв./кг до 14,10 лв./кг кланично тегло, съответно най-ниски в Ямбол, а най-високи – във Враца и Монтана.
В другите търговски обекти цените на дребно на цяло агне се движат в интервала от 11,75 лв./кг (Бургас и София) до 14,20 лв./кг (Велико Търново).

Единствено в малките магазини в София цената на цяло агне леко се покачва – с 4,4%.

Това е ценовият анализ на ДКСБТ /Държавната комисия по стокови борси и тържища/, а ние от Agro.bg попитахме в седмичната си анкета: Очаквате ли скок в цената на агнешкото месо във връзка с наближаващите великденски празници? Нашите потребители са се разделили на 3 групи – 1/3 от тях са убедени, че търговците водени от повишеното търсене ще вдигнат цените, другата 1/3 не очакват повишение, защото разходите на производителите не са се увеличили и последните 33 %  са твърдо решени да сложат агнешко на трапезата си, независимо от неговата цена.

Бих добавила, че у нас има една такава „традиция“ да се повишава цената на най-търсените хранителни продукти, особено около празници. Винаги има покачване на цената на агнешкото, но не и в полза на животновъдите. Изкупните цени на килограм живо тегло са ниски – често под себестойността, посредниците търгуващи с големите търговски вериги вдигат цената двойно и до крайния потребител тя достига стой­ности от 15-17 лв. за килог­рам агнешко месо. Това е порочният кръг, от който за да излезем, трябва да има правила – например овцевъдите биха могли да продават директно на големите търговски вериги или на дребните потребители. Някой трябва да се сети и да го регламентира. За сега ще стискаме палци да не отменят наредбите за водата в пилешкото месо и палмовата мазнина в млечните продукти, пък до следващия Великден може някой нещо да измисли.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.