1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Десертното грозде може да се запази до Коледа

Десертното грозде може да се запази до Коледа

Снимка:

То трябва да е сухо, добре узряло и рехаво

Десертното грозде може да се запази до Коледа и дори чак до пролетта на следващата година, твърдят хора, които са пробвали различни методи.

Дали гроздето ще се съхрани дълго, зависи от неговия сорт, но също и от редица други особености. Важно е чепките, предназначени за съхранение да се откъснат, когато не е валяло скоро и не са били правени поливки. Гроздето трябва да е сухо, добре узряло и рехаво. Сортовете с плътно подредени зърна не са добър вариант. Ако лозето не е било торено с азотни торове, гроздето ще се запази по-дълго.

Най-масово прилагания начин от нашите дядовци е подреждането на чепките върху опънат тел в чисто помещение, което използвате, за да складирате зимнина. Салкъмите се закрепят като се използват най-здравите им горни разклонения. Когато гроздето виси, то съхне равномерно и това забавя процесите на загниване. Важно е да осигурите ежедневно проветряване на помещението, отбелязва agroplovdiv.bg.

Ако чепките се съхраняват в щайги, те трябва да са подредени на един ред и да се обръщат отвреме навреме, за да се предотврати загниването. Най-дълго – до пролетта, издържат чепки, откъснати заедно с лозовите пръчки. Ако пръчките се поставят в шишета с вода, така че салкъмите да висят надолу, гроздето не губи сочността си в продължение на месеци. Водата в стъклото поддържа клетките на плода жизнени и той има вид на току-що откъснат. Във Франция наричат този начин на съхранение “методът на Томри”.

В малки количества грозде може да се съхранява и в шупливи материали като сух пясък, трици, дървени стърготини и други подобни. Ако гроздето се зарови в тях, изпарението на водата от него намалява и свежестта на зърната се запазва за по-дълго време – до няколко месеца.

В някои южни райони на Франция, Италия, Испания и България съхраняването на грозде за известен период от време може да стане и на самата главина. В България в района на Петрич и Сандански може да видите, че до късно на главините и по асмите се оставя грозде от местните сортове. По този начин обаче то може да издържи до настъпването на студовете.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.