1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Десет напоителни системи има във Варненска област

Десет напоителни системи има във Варненска област

Интерес от напояване има само в земеделски райони, оглеждащи традиционно зеленчукови култури

На територията на Варненска област има десет напоителни системи, стопанисвани от „Напоителни системи” - клон Варна. Освен тях в активите на клона са включени и всички напоителни полета в област Добрич - общо 19 броя, 11 от които в момента са предадени за експлоатация на сдружения за напояване. Това заяви главният инженер на дружеството Никола Демерджиев, предаде Агенция "Фокус".

Броят на напоителните системи във Варненско не е намалял в сравнение с минали години. Напоителните системи се запазват като цяло, но силно намаляват площите, използвани за отглеждане на зеленчуци.

„За нашия климатичен пояс е характерно това, че есенните култури не се поливат никъде, а пролетниците - царевица и слънчоглед, се поливат само при крайно засушаване с цел спасяване на посева. При това положение интерес от напояване има само в земеделски райони, оглеждащи традиционно зеленчукови култури и малки площи с трайни насаждения”, подчерта инж. Демерджиев.

През 70-те и 80-те години на миналия век само за Варненския регион са напоявани 250 хил. дка годишно. През 2003 г. те са общо 11 хил. дка с тези от район Добрич, а през 2009 г. полетите площи са 5297 дка.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.