1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Девет държави членки на ЕС не са приложили новите правила за хуманно отглеждане на прасета

Девет държави членки на ЕС не са приложили новите правила за хуманно отглеждане на прасета

Снимка:

Те са заплашени от съдебно производство

Девет държави членки на Европейския съюз, сред които Франция и Германия, са заплашени от съдебно производство, защото не са приложили новите правила за хуманно отглеждане на прасета, предупреди Европейската комисия, цитирана от "Ройтерс".

Една четвърт от общо 12 милиона прасета в ЕС все още са отглеждани във ферми, където индивидуалните помещения продължават да се използват, въпреки че бяха забранени от 1 януари 2013 г., казаха източници от ЕС миналия месец, пише "Дневник".

Последните писмени предупреждения бяха изпратени на Полша, Дания, Гърция, Белгия, Португалия, Ирландия, Кипър, Франция и Германия. Ако деветте страни не отговорят адекватно в рамките на два месеца, Брюксел заяви, че ще започне съдебно производство срещу тях. Въпреки настояването на Еврокомисията, тези държави членки не са изпълнили правилно законодателството на ЕС, се казва в изявление на Брюксел.

Помещенията за свинете са метални клетки с дължина приблизително 2 метра и височина около 60 см и се използват често за бременни прасета, за да улеснят контролирането им. Някои производители обаче се опасяват, че няма да могат да си позволят инвестициите в новите помещения и ще бъдат принудени да затворят, което може да доведе до намаляване на производството на свинско и да увеличи цените за потребителите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.