Димитър Греков: От близо 23 г. никой не е обръщал внимание на зеленчукопроизводството

Снимка:

Проблемите в земеделието ще ескалират

„От близо 23 г. никой не е обръщал внимание на зеленчукопроизводството - този отрасъл, който е бил основен за нашето селско стопанство. Сигурно ще ескалират проблеми и в други производства”. Това каза на пресконференция след заседанието на Министерски съвет министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

По думите му България е превърната в разграден двор, който дава възможност за достъп и на качествена и на некачествена продукция. „Благодарение на това, че винаги така сме решавали, пожарникарски въпросите, от днес за утре, не са се решили проблемите”, каза още министърът.

В следствие на проверки почти е изчезнала стоката с произход Гърция на борсите, търгува се в момента единствено и само българска продукция, съобщи земеделският министър, цитиран от bTV.

Заради проблемите на българските зеленчукопроизводители на заседанието на кабинета Греков е предложил да се разработи система от мерки, насочени към вноса, износа и преминаването на селскостопанска продукция и храни.

Във всички структури на Министерството на земеделието и храните през последните 4 години са назначени 1595 служители, в самото министерство са назначени 265, като само един е назначен с конкурс, съобщи още Димитър Греков.

В министерството вече правят анализ на образователната и квалификационна степен на всички служители и на тези, които незаслужено заемат определено място ще им се наложи да напуснат. През последните години МЗХ е сключило 677 граждански договора на обща стойност над 3 милиона лева, за командировки пък са изхарчени над 5 милиона лева, изтъкна той.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.