1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Димитър Греков: Реколтата от пшеница е най-добрата за последните осем години

Димитър Греков: Реколтата от пшеница е най-добрата за последните осем години

Земеделската кампания е с изпреварващ темп спрямо 2012 г.

Министър Греков обяви, че жътвената кампания в повечето райони на страната почти приключва, като около 96% от пшеницата е прибрана. „За първи път от осем години имаме най- високите добиви в страната. Те възлизат на около 4,7 млн. тона зърно“, подчерта министърът. Той отбеляза, че по качествени показатели реколтата също е добра, като 65,41% от ожънатата пшеница от новата реколта е с много високи хлебопекарни качества.

Министърът каза още, че са произведени 328 000 т рапица, увеличава се добивът на ръж – 13 238 т, очаква се и силна реколта от царевица и слънчоглед.

„Кампания 2013 г. е с изпреварващ темп спрямо предходната 2012-та“, добави Греков. По думите му по-високите добиви през настоящата кампания се дължат на приложената добра агротехника, на екологичните условия, както и на използването на прогресивни български сортове.

Според г-н Греков суровината, която се изнася не е най-ефективният начин за печалба. Той обясни, че част от тази суровина задължително трябва да се включва в други сектори като животновъдство и в производството на храни.

Министър Греков обяви още, че утре предстои важна среща с премиера относно възможностите за по-ранно разплащане на средствата, които са по системата за единно плащане на площ.

„Досега винаги те са се плащали през следващата година, но помощта в земеделието, ако не се даде навреме, е безсмислена. Ще настоявам поне 20% от полагащите се средства да бъдат дадени през тази година на всички земеделски производители“, каза министърът на земеделието и храните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.