1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Див огън нападна тютюневите насаждения в Гоцеделчевско

Див огън нападна тютюневите насаждения в Гоцеделчевско

Служителите в земеделските служби са отказали информация за това как да се справят с болестта

Природните аномалии причиниха появата на болестта „Див огън” по тютюневите насаждения в Гоцеделчевско. Тютюнопроизводителите коментираха, че вина за случилото се имат дъждовете и градушките, както и рязкото затопляне и застудяване.
Те се оплакаха още, че служителите в земеделските служби са отказвали информация за това как да се справят с болестта. По думите им, служителите не дават никаква информация за препарати, с които да пръскат реколтата си. Липсват и агрономи.

„Всеки трябва да се спасява сам както може. Налага ни се да носим пострадалите листа по агроаптеки и там да ни дават съвети какви препарати да използваме. Много често ни дават най-скъпите препарати, които са с изтекъл срок на годност и неефективни”, споделиха за агро.бг земеделци от Сатовча.

Някои от тях са сменили три вида препарати докато попаднат на точния. Те трябва да се доверят на агроаптекарите, тъй като няма от къде другаде да получат информация.
„Тези чиновници, на които ние им осигуряваме заплатите е крайно време да излязат на полето и да видят какво е положението тук. Трябва да започнат и спешни консултации с тютюнопроизводителте, в които да им препоръчат, а защо не и да осигурят нужните препарати”, предлагат неврокопските производители на тютюн. Те са категорични, че само реколтата ще се „излекува” от болестта и ще бъде запазена.

Земеделците искат и фирмите изкупвачи на суровината да изпратят свои експерти, които да дадат съвети за преодоляване на проблема докато не е станало много късно.
Междувременно растениевъдите от региона се оплакаха, че има зарази и вредители по овошките им.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.